MINNEKONTO PÅ FACEBOOK

Parallelt med at vi lever et fysisk liv, har vi også et digitalt liv på sosiale medier. Rundt 70% av den norske befolkningen er aktive på Facebook, og 65% av de over 60 år har opprettet egne profiler. Selv om du er frisk og i god form i dag er det slik at man dessverre aldri vet når døden inntreffer. Derfor kan det være lurt å ta et valg allerede nå for hva som skal skje med Facebook kontoen din når du en gang går bort.

Det kan være problematisk å ikke foreta seg noe som helst da kontoen vil leve videre som om brukeren fortsatt lever. Vedkommende vil da komme som forslag til «personer du kanskje kjenner», og andre brukere vil fortsatt få årlige påminnelser om bursdager.

Når det gjelder avdødes konto har man to valg. Man kan slette kontoen helt eller gjøre om profilen til en minnekonto. Hvis man velger det siste vil ordene «Til minne om» komme foran navnet, og venner kan dele hilsener, bilder og minneord. Tidligere innlegg fra avdøde vil også være synlig for de som kunne se dem i utgangspunktet.

MINNEKONTOFORVALTER

Videre kan det være lurt å velge en minnekontoforvalter, altså en person som kan administrere kontoen din hvis den gjøres om til en minnekonto. En minnekontoforvalter kan svare på nye venneforespørsler, skrive et festet innlegg på tidslinjen (for eksempel informere om en minnestund eller dele en melding/hilsen på dine vegne), og oppdatere profilbildet og forsidebildet ditt.

Det er viktig å merke seg at en minnekontoforvalter kan ikke logge seg inn på kontoen din, fjerne eller endre innlegg, bilder og lignende du selv har delt på tidslinjen din, lese meldingene dine, eller fjerne vennene dine.

Følg instruksjonene nedenfor for å legge til minnekontoforvalter. Personen du velger må være minst 18 år.

  1. Klikk på pilen øverst til høyre på Facebook, og velg «Innstillinger».
  2. Klikk på «Sikkerhet» i menyen til venstre.
  3. Klikk på «Minnekontoforvalter».
  4. Skriv inn navnet til den du ønsker skal forvalte din konto, og klikk deretter «Legg til».
  5. Klikk på «Send».

Du kan enkelt fjerne eller endre forvalter hvis du skulle ha behov for dette senere.

PÅRØRENDE MÅ MELDE I FRA

Pårørende må selv ta ansvar for å gjøre Facebook oppmerksom på et dødsfall. Dersom avdøde ikke på forhånd har tatt stilling til om profilen skal slettes eller gjøres om til en minneprofil kan de pårørende ta dette valget. Dette gjøres ved å fylle ut skjemaet «Særskilt forespørsel angående kontoen til en avdød person».

For mer informasjon, se Digitale Spor.